Les 3, Onderwerp 3
In Progress

Batterij

Les Progress
0% Complete

Batterijen zijn sterk geëvolueerd door de jaren heen. De huidige batterijen zijn doorgaans gemaakt met lithium-ion, waardoor deze vaak opnieuw opgeladen kunnen worden zonder capaciteit te verliezen. Toch is het belangrijk om de juiste batterij te kiezen voor je gebruik en deze op de correcte manier te behandelen. Zo haal je het meeste uit je batterijpakket en fiets.

Plaatsing

Batterijen worden voornamelijk achteraan of centraal op het frame geplaatst. Wanneer je graag achteraan nog iets meeneemt, zoals een kinderzitje, fietstassen of misschien een boekentassenrek, dan kan je het beste niet voor een batterij achteraan kiezen. Batterijen op een bagagedrager hebben meer last van trillingen en beperken het gewicht dat je achteraan kan plaatsen. Daarom is een batterij in het frame altijd een goed idee. Daarnaast zijn de frames vaak stijver wat voor meer stabiliteit in de fiets zorgt tijdens het rijden.

Levensduur

De levensduur van een batterij is gelinkt aan het aantal laadcycli en hoe je de batterij behandeld. Doorgaans verliest een batterij jaarlijks 10% van de capaciteit. Door de batterij op de juiste temperatuur te bewaren en laden verleng je de levensduur.

Laadtijd

De laadtijd van een batterij hangt af van de capaciteit van de batterij en de lader die je gebruikt. Je hebt trage, standaard en snelle laders. Een snellader gebruik je het beste sporadisch. Hoewel een snellader handig is tijdens fietstochten om even wat energie bij te laden tijdens een pauze, zou constant gebruik de levensduur van de batterij negatief beïnvloeden.

Meerdere batterijen

Het is mogelijk om batterijen onderling te wisselen. Heb je bijvoorbeeld een 2de fiets waarbij de batterij (van hetzelfde type) minder bereik haalt, dan kan je de batterij met minder bereik steken bij de fietser die het minste verbruikt. Je kan ook gebruik maken van 2 batterijen. Daarnaast kan het interessant zijn om een 2de batterij aan te schaffen wanneer je grote afstanden rijd.